Sunday, March 18, 2012

Daging Masak Hitam (versi sendiri)


Bahan-bahan:

1kg daging batang pinang
1/2 in halia
1/2 in lengkuas
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 1/2 sudu besar gula perang
1 sudu besar cuka
3 sudu besar cili giling/cili boh
1/2 cawan kicap pekat - saya guna kicap lemak masin

2 biji kentang - potong 4 dan goreng
1 biji bawang besar - hiris bulat

Cara-cara:
1.  Perap daging + kicap + cuka + gula perang selama 1/2 jam
2.  kisar bawang, halia, lengkuas dan cili.
3.  Tumis bahan kisar.
4.  Masukkan daging, gaul sebati dan biarkan hingga empuk. Kalau tak empuk  
     lagi, tambah sedikit air dan biar dalam beberapa minit.
5.  Setelah daging empuk dan kuah pekat, bolehlah dimasukkan kentang 
     goreng dan bawang yang dihiris tadi.
6.  Tutup api dan bolehlah dihidang.

No comments: