Bahan-bahan:
1kg daging batang pinang
1/2 in halia
1/2 in lengkuas
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 1/2 sudu besar gula perang
1 sudu besar cuka
3 sudu besar cili giling/cili boh
1/2 cawan kicap pekat - saya guna kicap lemak masin
2 biji kentang - potong 4 dan goreng
1 biji bawang besar - hiris bulat
Cara-cara:
1. Perap daging + kicap + cuka + gula perang selama 1/2 jam
2. kisar bawang, halia, lengkuas dan cili.
3. Tumis bahan kisar.
4. Masukkan daging, gaul sebati dan biarkan hingga empuk. Kalau tak empuk
lagi, tambah sedikit air dan biar dalam beberapa minit.
5. Setelah daging empuk dan kuah pekat, bolehlah dimasukkan kentang
goreng dan bawang yang dihiris tadi.
6. Tutup api dan bolehlah dihidang.
No comments:
Post a Comment