Tuesday, May 28, 2013


KUIH KOSUI/KASWI


 KUIH KOSUI/KASWI

Air gula:
1 3/4 cawan gula merah
1/4 cawan gula pasir
2 cawan air
sedikit garam

Masak semua bahan di atas hingga larut, tapis dan biarkan sejuk

Batter:
1 3/4 cwn tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi + tepung jagung (campur kedua2 tepung utk dapatkan 1/4cwn)
2 cawan air
1 sudu kecil air kapur

Kelapa + sedikit garam - kukus sebentar untuk elak kelapa basi

Cara-cara:

1.  Panaskan pengukus.
2.  Satukan semua bahan + air gula, blender halus.
3.  Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan kukus dalam 1/2  
     jam atau hingga masak.
4.  Setelah masak, angkat dan sejukkan sebelum dipotong dan digaul kelapa.



No comments: