Tuesday, November 23, 2010

Kek Chiffon Pandan


selepas dikeluarkan daripada acuan


setelah dipotong untuk dimakan....emmmm gebu dan spongy betul...


KEK CHIFFON PANDAN

Bahan A:
6 biji kuning telur
2/3 cawan minyak masak
2/3 cawan santan pekat (saya ganti dengan susu cair)
1/2 sudu kecil garam
1 cawan gula kastor
1 1/2 cawan tepung gandum/superfine
2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar pandan paste
1sudu kecil pewarna hijau

Bahan B:
6 biji putih telur
1/2 cawan gula kastor
1 sudu kecil krim tartar

Kaedah:

1.   Satukan semua bahan A, pukul atau kacau bagi sebati. Tak perlu guna hand mixer, cukup sekadar guna senduk kayu.

2.   Bahan B disatukan dan diputar hingga kental ( stiff).

3.  Satukan bahan B ke dalam A dan kaup balik hingga sebati.  Jangan putar atau kacau, nnt kek tak naik gebu.

4.  Tuangkan adunan ke dalam acuan chiffon. Acuan tak perlu digris/dilengser dengan butter.
5.  Bakar kek hingga masak.  Bila dah masak, keluarkan daripada oven dan telangkupkan acuan dengan cermat ke atas redai. Biarkan kek dalam keadaan tersebut hingga benar-benar sejuk, barulah keluarkan daripada acuan.  Kaedah ini bagi memastikan kek tidak turun/ bantat.

No comments: