Sunday, February 28, 2010

Cheesy Wedges Sos

Semalam gi jenjalan ke rumah kak rinn salah seorang FP yang selalu masak masakan yang boleh melelehkan ayaq liuq...hehehe. Ternampaklah resipi cheesy wedges ni. Memang dah lama mencari resipinya sebab anak dara  aku ni suka sangat ngan cheesy wedges kat KFC tu. Tapi penat gak lah kalo nak beli selalu. Macam kak rinn juga, sebelum ni aku ingatkan depa guna sos mustard...rupa-rupanya cheddar juga. Apa2 pun terima kasih pada kak rinn kerana berkongsi resipinya. Sekarang nak kongsi lak dengan pengunjung2 FLK lah pula....















Sos Cheesy Wedges

Bahanya:
400gm fries/Wedges
200gm shredded cheddar cheese "Emborg" brand-yg warna orange - saya guna yg slice.
1 sudu besar butter
1 sudu besar tepung
125 ml @ 1/2 cawan susu segar
2 sudu besar sour cream - tak letak sbb lupa
sikit Mayonis


Caranya:
1. Goreng wedges hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan non-stick pan. Cairkan butter dan masukkan tepung. Gaul sebati.
3. Masukkan susu dan kacau hingga pekat .
4. Masukkan cheese dan kacau hingga cheese mencair.
5. Masukkan sour cream dan kacau sebati hingga elok kepekatannya.
6. Paipkan sos cheese dan mayonis ke atas wedges yg telah digoreng tadi.

6 comments:

camelia said...

Hello,


We bumped into your blog and we really liked it - great recipes YUM YUM.
We would like to add it to the Petitchef.com.

We would be delighted if you could add your blog to Petitchef so that our users can, as us,
enjoy your recipes.

Petitchef is a french based Cooking recipes Portal. Several hundred Blogs are already members
and benefit from their exposure on Petitchef.com.

To add your site to the Petitchef family you can use http://en.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form or just go to Petitchef.com and click on "Add your site"

Best regards,

Vincent
petitchef.com

Nor said...

a'kum...kak sy nk tanye nih, yg tepung utk bt sos di tu, guna tepung gandum ker??? biasa akak guna butter jenama pa yer??

Feeza said...

w'salam...nor
akak guna tepung gandum dan butter pula, ikut yang mana nor suka. Untuk resipi ni akak guna buttercup jer...selamat mencuba.

ubabe said...

salam, akak, cheddar cheese tu halal kan? memang kene cri cheese tu ea?

farz zull said...

terliur tengok cheesy wedges, rajin noh buat sndiri..:) kalau nak beli readymade hello2 je kat farz...:) cepat dan mudah cheesy powder instant..^__^

taachayani arjunan said...

susu tu guna susu dutch lady atau yg lain???