Monday, March 18, 2013

KEK FLAN COKLAT @ KEK COKLAT KARAMEL

Dah banyak kali lihat kek ni di blog-blog luar negara, tapi bila nampak resipi ni dalam blog Nestles Kitchen macam terliur lah pula. Jadi balik sekolah tadi terus ke Tesco dan beli bahan-bahannya. Sebenarnya bahannya dah ada di rumah, cuma nak beli 'pre mix' kek coklat Pillsbury saja. 
Kalau dilihat, kek ni lebih kurang sama dengan kek pelangi puding karamel. Cuma yang ini menggunakan kek coklat moist, manakala kek pelangi tu menggunakan kek span. Resipi ni pun saya ubah sikit sukatan bahan-bahannya.
Kek baru siap (masa tulis N3 ini)...tapi biar sejuk dulu baru boleh dikeluarkan daripada loyang. Okay, mari kita tengok resepinya dulu. Gambar kek yang dah siap, esok saya update...:)



Inilah rupanya kek yang dah siap semalam....sedap sangat


KEK FLAN COKLAT

Kek:
1 kotak Pillsbury Moist Supreme Cake Mix(macam dalam gambar)
3 biji telur
1/3 cawan minyak (80ml)
280ml air - saya guna susu cair

Puding:
6 biji telur
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis (Cap Teko/F&N lg sedap- ikut kemanisan masing2)
2 sudu besar esen vanila - banyak, tp hasilnya memang karamel bau harum

Karamel:
4 sudu besar gula

Cara-cara:

  1. Mula-mula sediakan karamel. Panaskan gula dalam kuali non stick hingga perang. Kacau perlahan hingga sebati. Tuangkan karamel ke dalam loyang bulat 9inci yang telah di sapu mentega. Ketepikan.
  2. Kita sediakan bancuhan puding. Campurkan kesemua bahan puding dan sebatikan...guna hand whisk saja...tak perlu pukul ya. Kemudian tapis bancuhan puding ke dalam loyang karamel tadi. Ketepikan.
  3. Untuk kek pun senang saja. Campurkan semua bahan kek tadi dan pukul hingga sebati selama 2 minit. Kemudian tuangkan ke dalam loyang karamel tadi.  
  4. Jangan terkejut bila tengok adunan kek tenggelam dalam bancuhan puding. Tak perlu kacau. Nanti bila dah siap bakar, kek akan naik elok saja dan puding akan berada di bawah.
  5. Letakkan loyang kek ke dalam loyang yang besar sedikit dan tuangkan air ke dalam loyang besar tu...teknik water bath. Bakar selama 1jam atau hingga kek masak. Suhu ikut oven masing-masing ya.
  6. Biarkan kek sejuk dulu, kemudian simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam setengah supaya puding tu elok kerasnya. Bila dah cukup masa bolehlah terbalikkan kek atas pinggan untuk dihidangkan.


ni rupa kek yang telah dituang ke dalam puding...nampak bercampur sikit, tapi biarkan.

gambar kek daripada blog resipi Nestle Kitchen


No comments: